Les CUP veuen la nova llei d’educació com una agressió al sistema públic d’educació
Les Candidatures d’Unitat Popular han fet públic un comunicat a través del qual es posicionen davant la nova llei d’educació de Catalunya. La formació independentista dóna suport a les mobilitzacions convocades per al proper 14 de febrer pel conjunt de forces sindicals de l’àmbit de l’ensenyament i pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC).
Els independentistes fan també una “denúncia a les forces polítiques autoanomenades ‘d’esquerres’ (ICV-EUiA i ERC) com a còmplices d’un govern” que, segons les CUP, es disposa a perpetrar una “agressió sense precedents al sistema públic d’educació a Catalunya”. La CUP creu que aquesta llei ha estat redactada a partir de criteris mercantils i productius, i que aplicar-la suposaria un augment de les diferències entre centres que portarien, de facto, a una dualitat entre centres elitistes i d’altres de segona categoria. Podria, fins i tot, segons la CUP, derivar en el trencament del model lingüístic d’immersió.
La CUP demana que s’acabi amb la política segregadora dels concerts i s’estableixi una única xarxa pública d’escolarització, que es garanteixi un finançament del sistema educatiu equiparable al dels estats europeus, que es garanteixi el control públic de l’ensenyament i, finalment, que l’ensenyament públic tingui un model integrador i solidari basat en el laïcisme, la igualtat, la formació integral dels estudiants i la llengua catalana com a eina de cohesió.
COMUNICAT DE PREMSA:
PER UN ENSENYAMENT PÚBLIC, LAIC, POPULAR I CATALÀ,NO A LA PRIVATITZACIÓ, NO A LA LEC
. Davant la proposta de Llei d’Educació Catalana (LEC) impulsada pel govern tripartit del Principat de Catalunya, la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), denuncia que:
- Aquesta llei, redactada sota els auspicis i les recomanacions del capitalisme transnacional (OMC, OCDE...) consistents a reconvertir els serveis públics en àmbits de negoci, té per principal objectiu avançar vers la privatització total de l’ensenyament, implantant un sistema de gestió privada dels centres que posi els criteris productius i mercantils per damunt de qualsevol consideració social o pedagògica.
- En cas d’aplicar-se, la LEC suposaria una agressió sense precedents al Dret a l’Educació de les noies i dels nois de classes populars, ja que no faria sinó augmentar les diferències entre centres, deixant l’orientació dels currículums en mans dels gestors, i establint, de facto, una dualitat entre escoles i instituts per a una formació elitista (els premiats pel nou sistema de finançament i autonomia de centres) i d’altres reduïts gairebé a l’àmbit assistencial i condemnats a la formació de mà d’obra barata i sense referents culturals.
- Tal i com està plantejada, l’autonomia de centres suposaria la impossibilitat d’una part important de la població d’accedir a una educació de qualitat que possibilités la seva plena realització com a persones i com a ciutadans; podria, fins i tot, derivar en el trencament del model lingüístic d’immersió, suposant un cop molt dur per al futur de la nostra llengua. Davant d’aquesta proposta, la CUP defensa una Llei d’Educació que:
- Acabi amb la política segregadora dels concerts i estableixi una única xarxa pública d’escolarització, garantint una gestió pública i democràtica dels centres on intervinguin mestres i professors, estudiants i llurs famílies.
- Garanteixi un finançament del sistema educatiu suficient i equiparable al dels estats europeus més avançats (com la tant anomenada Finlàndia, que hi dedica al voltant del 6,25% del seu PIB).
- Garanteixi el control públic de la qualitat de l’ensenyament, des del funcionament i les dotacions dels centres, fins a l’adequació dels currículums i els nivells de qualificació objectiva dels estudiants.
- Garanteixi un model educatiu integrador i solidari basat en el laïcisme, la igualtat, la formació integral dels estudiants i la llengua catalana com a eina de cohesió.
Per tots aquests motius, la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) manifesta que:
- Dóna suport a les mobilitzacions convocades el proper 14 de febrer pel conjunt de forces sindicals de l’àmbit de l’ensenyament i pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, i crida el conjunt del poble català a afegir-se a la lluita per una educació pública i de qualitat.
- Denuncia el paper de les forces polítiques autodefinides “d’esquerres” (ICV-EUiA i ERC) com a còmplices d’un govern que es disposa a perpetrar una agressió sense precedents al sistema públic d’educació a Catalunya.
Països Catalans, febrer de 2008