El Parlament es dota d'un grup de treball sobre les pistoles "Tàser" a petició de la CUP-Crida Constituent
18/02/2016
La diputada Mireia Vehí va reclamar aquest grup de treball davant la perillositat que suposen aquestes armes amb les que es vol equipar els Mossos d'Esquadra.
Aquest matí s'ha entrat al registre del Parlament de Catalunya una sol·licitud de creació d'un grup de treball, en el sí de la Comissió d'Interior, que tindrà com objectiu l'estudi de l'ús de les pistoles Tàser. La sol·licitud ha estat subscrita per tots els grups parlamentaris.
La iniciativa ha sorgit de la diputada Mireia Vehí, diputada de la CUP-Crida Constituent, que ja la setmana passada va reclamar aquest grup de treball en el si de la Comissió d'Interior i que ahir, durant la sessió de control al govern, va insistir en aquesta qüestió. En el ple, el Conseller d'Interior Jordi Jané, es va comprometre a tirar endavant amb aquest grup de treball.
Les pistoles Taser són armes paralitzants que poden emprar-se en contacte directe sobre el cos o mitjançant el llançament a una distància de 6-7 metres de dos dards, connectats a l’arma per uns filaments. L’arma realitza una descàrrega de 50.000 volts però de baix amperatge, atacant així el sistema neuromuscular central i causant una contracció incontrolable del teixit i un col·lapse general momentani. La persona acostuma a caure immediatament a terra. La descàrrega dura cinc segons i pot realitzar-se’n diverses de consecutives.
L'exconseller d'Interior, Ramon Espadaler, va anunciar al febrer de 2015, la voluntat de comprar més d'un centenar d'aquests armes per al cos de Mossos d'Esquadra, qüestió que va posar en alerta a les organitzacions de drets humans de Catalunya i va motivar la creació de la plataforma #StopTaser, plataforma que demana la prohibició d’incorporar i utilitzar pistoles elèctriques Taser per part de tots els cossos policials.
Armes en el punt de mira dels organismes internacionals de drets humans
Les pistoles Tàser fa temps que son objecte de protesta per part dels organismes de drets humans a nivell internacional. Per posar alguns exemples podríem recordar que el Comitè de Nacions Unides contra la Tortura el 2006 va sostenir que el seu ús “causa un sever dolor que constitueix una forma de tortura” recomanant als estats que n'abandonessin l’ús; per la seva banda, el Comitè de Drets Humans del Pacte de Drets Civils i Polítics el 2006 també va recomanar que les Taser només s'utilitzessin en situacions en què estaria justificat l'ús d'armes de foc. Amnistia Internacional, finalment, va estudiar l'ús de les Taser als Estats Units i Canadà, assenyalant en el seu informe de 2007 un “inquietant historial d'abusos contra els drets humans”, revelant que als Estats Units entre 2001 i 2007 van morir 150 persones sota custòdia policial després d'aplicar-los Taser.
La diputada Mireia Vehí s'ha felicitat per la creació d'aquest grup de treball en el Parament de Catalunya i ha volgut refermar l'oposició de la CUP a que aquesta arma sigui implantada en l'equip dels cossos policials del país. Vehí ha assegurat que "l'ús de les pistoles Tàser és incompatible amb la defensa dels drets humans i cal que aquesta qüestió sigui abordada políticament en el Parlament".
Mireia Vehí: "L'ús de les pistoles Tàser és incompatible amb la defensa dels drets humans i cal que aquesta qüestió sigui abordada políticament en el Parlament".