Mataró: Per la retirada de la bandera espanyola


La bandera espanyola és motiu de divisió entre la ciutadania, ha originat darrerament restriccions a la llibertat ideològica o d’expressió i una degradació considerable de la qualitat democràtica de l’esfera política, i és un símbol que ha generat i genera malestar i crispació social.





Així, doncs, a fi de trobar un denominador comú en allò que uneix tota la ciutadania, la CUP presentarà al Ple Municipal del dia 3 de juliol una proposta de resolució a fi que el Ple acordi que, a partir de Les Santes, la bandera espanyola sigui retirada per sempre del terrat de l’Ajuntament.


 



Proposta de retirada de la bandera espanyola 27.08 Kb



PROPOSTA DE RESOLUCIÓ QUE PRESENTA LA CANDIDATURA D’UNITAT POPULAR (CUP) PERQUÈ SIGUI RETIRADA LA BANDERA ESPANYOLA QUE ONEJA AL TERRAT DE L’AJUNTAMENT



En un article publicat al diari AVUI (17/06/08), Jaume Asens (vocal de la Comissió de Defensa del Col·legi d'Advocats de Barcelona) i Gerardo Pisarello (professor de Dret Constitucional a la UB) exposaven:



"La defensa de la Corona i dels símbols de l'Estat ha desfermat en el darrer any una reacció gairebé colèrica del poder judicial i de bona part de la classe política. Aquesta actitud irada ha originat restriccions desproporcionades a la llibertat ideològica o d'expressió i una degradació considerable de la qualitat democràtica de l'esfera pública."



En relació amb la bandera espanyola, cal recordar que es tracta d'un símbol imposat pels borbons, qüestionat durant els dos períodes republicans i que, tot i els canvis introduïts en l'ordre constitucional postfranquista, continua essent un símbol que genera malestar i crispació social. L'actual llei de banderes, del 1981, vincula la bandera espanyola a la idea de la "unitat i integritat de la nació espanyola", un objectiu que també fixa per a l'exèrcit, tal com estableix l'article 8 de la Constitució espanyola.



Des de la CUP pensem que per superar aquestes limitacions democràtiques i les imposicions simbòliques, cal trobar un mínim comú denominador en allò que uneix tota la ciutadania. Conseqüentment, entenem que amb les banderes de Mataró i Catalunya ja n'hi ha prou. Per tant, considerem que aquest tema, que no és exclusiu dels dies assenyalats (Les Santes, Diada Nacional, 23 d'abril, etc.), cal resoldre'l de manera satisfactòria i duradora retirant de forma definitiva la bandera espanyola que oneja al terrat de l'Ajuntament.



Per això, el grup municipal de la CUP proposa que el Ple Municipal adopti l’acord següent:



Retirar, a partir de Les Santes i amb caràcter permanent, la bandera espanyola que oneja al terrat de l'Ajuntament de Mataró.



No obstant això, el ple decidirà.