Torà: L'Ajuntament demana la llibertat de Franki.
09/06/2008
L’ajuntament de Torà ha aprovat una moció en la que es demana la immediata posada en llibertat del jove terrassenc Francesc Argemí, Franki, condemnat a 2 anys i 3 mesos de presó, acusat del “delicte” d’ultratges a Espanya. La moció, presentada per la CUP de Torà , ha estat aprovada per unanimitat després que l’equip de govern hi fes unes petites esmenes que no alteraven el sentit dels acords. Llegiu l'acord a continuació:
Moció presentada pel Grup Municipal de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de Torà, Aprovada per unanimitat en la sessió plenària de 6 de juny de 2008 d’aquest Ajuntament .
MOCIÓ PER LA LLIBERTAT DE FRANCESC ARGEMÍ.
Atesa la següent relació de fets:
Durant la Festa Major de Terrassa del 2002, en el marc de les activitats de l‘espai “Jove tu també pots...”, un grup d’unes trenta persones participaren en una cercavila per demanar que es retiressin les banderes espanyola i europea del balcó de l’Ajuntament. Després de varis intents de despenjar les banderes, hi va haver una càrrega policial per intentar impedir l’acte. Tot plegat va acabar amb set persones ferides sense que es produís cap identificació ni detenció. Arrel d’aquests fets, l’Ajuntament va demanar que s’obrís una investigació i mesos més tard dos joves terrassencs rebien unes citacions judicials.
El 8 de setembre de 2004 es va realitzar el judici en que s’acusava als dos joves terrassencs dels delictes d’ultratges a Espanya, atemptat a l’autoritat i desordres públics. Cal destacar que:
• En declaracions prèvies un agent va dir que li havien passat els noms dels joves en un paper.
• La policia no va reconèixer cap de les persones acusades.
• A les fotografies presentades no hi figuren els acusats.
El 22 de setembre de 2004, el jutge Enrique Rovira del Canto, titular del jutjat penal número 2 de Terrassa, va sentenciar a un dels joves, Francesc Argemí, a 2 anys i 3 mesos de presó i 8 mesos de pena multa. L’ altre a 1 any i 6 mesos de presó, i 7 mesos de pena multa..Davant d’aquesta sentència es va presentar un recurs d’apel·lació a l’Audiència Provincial demanant l’absolució d’ en Francesc Argemí.
El dia 1 d’Abril del 2005 la Secció Segona de l’Audiència Provincial, integrada per Pedro Martín Garcia, Javier Arzúa Arrugaeta, José-Carlos Iglesias Martín i Maria José Magaldi Paternostro, va ratificar la sentència del jutge, Enrique Rovira del Canto, que condemnava a presó al jove egarenc.
Tot i que en un primer moment l’Ajuntament de Terrassa s’havia presentat com acusació particular, posteriorment la junta de portaveus del consistori (a excepció del representant del PP), va decidir formular la petició d’indult en favor d’en Francesc. A finals del passat mes de maig, el jutge Rovira del Canto, coneixedor de que la petició d’indult ja estava tramitant-se, va decidir aturar l’ingrés a presó del jove terrassenc basant-se en què la condemna era inferior a 3 anys i es corria el risc d’empresonar algú que posteriorment podria ser indultat.
Per altra banda, setmanes més tard, l’Audiència Provincial de Barcelona va decidir acceptar revisar la seva resolució com a conseqüència de l’incident de nul·litat presentat per la defensa. Si decidissin declarar nul·la la seva resolució haurien de tornar a pronunciar-se, però si optessin per no anul·lar-la, la defensa tindria la possibilitat de recórrer al Tribunal Constitucional per intentar aconseguir l’absolució.
El dimecres 22 de març del 2006, els advocats d’en Francesc Argemíi van saber que la petició d’indult havia estat denegada i el van citar al jutjat pels següents motius:
• Notificar la denegació de la petició d’indult per part del Ministeri de Justícia
• Comunicar que ha finalitzat la suspensió de l’execució de la sentència motivada per la petició de l’indult
• Confirmar que continua el procés per a executar la sentència de 2 anys i 7 mesos de presó
• Informar que disposava d’un termini de 7 dies per ingressar a presó
Així doncs, es va ratificar la sentència dictada pel jutge Rovira del Canto. La defensa va presentar un recurs al Tribunal Constitucional que va aturar en aquell moment l’ingrés a presó d’en Francesc.
El passat divendres 18 d’abril de 2008, els advocats d’en Francesc Argemí, reberen l’acta de desestimació del recurs presentat davant el Tribunal Constitucional espanyol en la que afirma “carece manifiestamente de contenido que justifique una decisión sobre el fondo por parte del tribunal constitucional”.
El passat dilluns 28 d’abril de 2008, Francesc Argemí, va ser detingut i empresonat sense avís als advocats i prescindint del tràmit de la citació prèvia. Actualment es troba empresonat al Centre Penintenciari de Can Brians 2.
En les últimes setmanes s’han realitzat nombroses declaracions i mobilitzacions arreu dels Països Catalans, destacant la manifestació de Barcelona amb 2.000 persones malgrat la pluja.
Atès que considerem que fets catalogats com a ultratge, en cas d’estar provats, no haurien de ser considerats constitutius de delicte.
I atès que amb motiu de la detenció, ara fa 5 anys de tres joves del nostre municipi, una trentena de municipis catalans van aprovar mocions sol·licitant-ne la posada en llibertat. Entenem que, si els joves de Torà van rebre aquestes mostres de solidaritat d’altres ajuntaments, l’Ajuntament de Torà també ha de ser solidari amb persones que en altres poblacions dels Països Catalans pateixen casos de repressió.
Per tot això, proposem al Ple l’adopció dels següents
ACORDS:
1- Demanar la immediata posada en llibertat d’en Francesc Argemí que actualment es troba sota privació de llibertat a la presó de Can Brians 2; entenent així que aquest ajuntament es suma al suport que des d’arreu dels Països Catalans s’està duent a terme, per evitar que accions repressives d’aquest tipus es tornin a repetir.
2-Rebutjar l’ús que fa la justícia de les seves eines per reprimir un pensament polític i no per castigar un delicte creant indefensió i alarma social. (a petició de CiU, es va pactar la supressió d’aquest punt, per a poder-se aprovar per unanimitat)
2- Instar al Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya perquè estudiï d’immediat l’empresonament i es faci efectiva la revisió del cas del jove Francesc, i alhora, exigeixi la seva llibertat sense dilacions.
3- Instar a la Conselleria de Justícia de la Generalitat de Catalunya, així com a la Direcció General d’Institucions Penitenciàries perquè es manifestin en el mateix sentit.
4- Traslladar aquest acord al Departament d’Interior i a la Conselleria de Justícia de la Generalitat de Catalunya; a la Direcció General d’Institucions Penintenciàries i al Ministerio de Justícia de l’estat espanyol.
5- Traslladar aquest acord al President del Parlament de Catalunya, i a tots els grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, del Congrès dels Diputats i del Senat. (a petició de CiU, es va pactar la inclusió d’aquest punt, per a poder-se aprovar per unanimitat)
El Portaveu de la CUP
Josep A. Vilalta
També es va consensuar, per a aconseguir que CiU hi votés favorablement i que per tant s’aprovés, la supressió de la condició d’ex jutge militar franquista d’Enrique Rovira del Canto, que passa a citar-se només per la seva condició actual de jutge